ÇEMİŞGEZEK'TE PESTİL MESAİSİ BAŞLADI
Maniler şarkılar eşliğinde pestil yapıldı
Köy ve mahallelerde bir araya gelen kadınlar maniler eşliğinde sabahın erken saatlerinden akşama kadar pestil için mesai harcıyor.
Dutun olgunlaşmasıyla birlikte pekmez ve pestil yapımı da başladı.
Çemişgezek ilçesinde dutuyla ünlü Ulukale köyü başta olmak üzere ilçe merkezi ve çevre köylerde yetiştirilen ve Türkiye’nin yanı sıra bir çok dünya ülkesine satılan dut çerezlik kullanımının yanı sıra pekmez ve pestil olarak da tüketiliyor.
Doğal lezzeti ve kış gecelerinin aranan yiyeceği olan Dut pestili yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir ürün.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan ve 3 gün boyunca devam eden dut pestili yapımı 2 ay boyunca meyve verecek olan dutların toplanmasıyla başlıyor.
Toplanan dutlar altında ateşi yakılan kara kazanlarda kaynatıldıktan sonra az miktarda un ve balla karıştırılarak “bulamaç” denilen ürün elde ediliyor.
Tüm bu işlemler bir gün boyunca sürerken ikinci günde de sabaha kadar yanan ateşin altında iyice kendisini veren dut bulamacı daha sonr bezlerin üzerine serilerek kurutulmaya bırakılıyor.
Ertesi gün 1-2 saat güneşte ısıtılan pestiller bezlerden ayrılarak özenle katlanıp kışa hazır hale getiriliyor.